Saturday, August 7, 2010

MASA SAYA JADI BUDAK-BUDAK DULU

Memang best time jadi budak-budak dulu. Bole buat-buat demam sebab tak nak pergi sekolah sebab tak siap lagi keje sekolah matematik sebab buku latihan matematik tu hilang time tengah tengok dragon ball(sila kira jumlah perkataan sebab yg digunakan dalam satu ayat). Tak pown sebab kat kelas yang first-first takde awek-awek yang cun (saje nk ckp yang die mase skola rendah masuk kelas first kan).


Tapi rase best time jadi budak-budak dulu sebab ade...






SUPER MARIO!!!

Yay! makhluk mirip CARLOS SANTANA yg bermisai dan bertopi merah ini memang jadi my peberet mase budak-budak dulu. Siries sgt addictive permainan ini pada waktu itu. Walaupon tidak logic, tp memang best. Lagi best bile time puase. Time skola rendah dulu bulan puase time cuti skola. Bosan dan LAPAR!! Tu yang menyebabkan ramai rakan-rakan sebaya terjebak dalam permainan video ini. Bile dah besar panjang ni dah tak pandang dah game2 yg seangkatan dengan Mario ni. Sekarang ni, sume dok maen game brader2 seperti dota, COD, CS, PES dan sewaktu dengannya.
   
Tapi semenjak dua menjak tiga menjak ni, tiba-tiba je mek teringat kat game ni la uols. Dan ape yang lebih menarik, korang sume bole maen game ni kat pc korg tau. 












Haa.. ni la die.. memang layan gile laa.. Bayangkan la aku maen sampai kul 5 pagi.. HOHO..  Memang GG Liao la~~Untuk mendownload game ni sila klik di sini. (-.-)v



Wednesday, August 4, 2010

Fix You by Coldplay

Saye sgt ske dgr lagu ni ble tgh moody..*sumpah poyo statement tersebut*
sbb lyric die best.. suare die best.. video clip die best.. sume nye mmg best la..



video

"Fix You"

When you try your best, but you don't succeed
When you get what you want, but not what you need
When you feel so tired, but you can't sleep
Stuck in reverse

And the tears come streaming down your face
When you lose something you can't replace
When you love someone, but it goes to waste
Could it be worse?

Lights will guide you home
And ignite your bones
And I will try to fix you

And high up above or down below
When you're too in love to let it go
But if you never try you'll never know
Just what you're worth

Lights will guide you home
And ignite your bones
And I will try to fix you

Tears stream down on your face
When you lose something you cannot replace
Tears stream down on your face
And on your face I...

Tears stream down on your face
I promise you I will learn from my mistakes
Tears stream down on your face
And on your face I...

Lights will guide you home
And ignite your bones
And I will try to fix you

Tuesday, August 3, 2010

LAB 2033 : FRENCH 1





"Bonjour Madame .. Je maple Rafiq Ceci est mon blog et j'espère que u apprécié la lecture de mon blog !
Ça va ? Merci !"
  
Itu antara ayat pertama yg aku belajar ptg ni di kelas french bersama coursemate aku yg len.. sgt best walaupun pada mulanya agak kekok. Mmg nak ckp pown segan2.. tp it's a learning procès.. Basically, bahasa ini lebey kurg je dgn English.. Ade certain words yg kalo x refer kat dictionary pown kte dah bole faham.. FYI, diorg ni sbenanye pelat 'R'.. x caye suro diorg sebut name negara diorg sendiri.. "FGGGGHHHHHANNCEE...." *Issh, over la..* i mmg over pown uolz... Tp ape yg menariknya ttg bahasa perancis ini ialah mengenai sistem nombornya yg sgt pelik.. xde la pelik sgt sebenarnya cuma ada sedikit kelainan start pada no 17 dan 70.. ok cmni.. dr nombor 0 - 16, ada istilah tersendiri yg di gunakan untuk menyebut no tersebut.. contohnya, utk sebelas: onze dan utk lima belas: quinze.. bile tibe je kat 17 org2 kat france ni dah x tau nk sebut ape.. so diorg sebut dix-sept  yg bermaksud sepuluh dan tujuh.. haha.. begitu juga dgn 18 dan 19.. (dix-huit dan dix-neuf).. 

Untuk 70 plak.. diorgsebut soixante-dix yg bermaksud 60 dan 10.. (-.-").. dan 80 diorg sebut quatre-vingts (4 kali 20) WTF??? kenape la x cipte je perkataan utk nombor2 ni?? huhu..
menurut lecturer kitorg, Madame(panggilan utk pompuan berusia 18 thn ke atas) Girard, pada zaman dahulu, France telah dijajah oleh Roman(??) kalo x silap.. pastu depa ni suro la pki sistem nombor roman.. so, impaknya skrg ni dah jadi bercelaru.. tu yg jadinye ade yg kene tambah tolak darab bahagi tue..*over lg* (tambah dgn darab sahaje ok)..


Secara keseluruhannya, kelas ini sgt best dan alangkah best nya jika SEPRO, THERMO, Process Heat Transfer & CM seBEST kelas ini.. huahuahua...


Nasihat saya, byk kn praktis utk menyebut pekataan2 yg menyerupai english kerana diorg(perkataan) ni ejaan je hampir sama tp sebutan nauzubillah,168.998% sgt berbeza! *OVER X?* kerana td sy dgn konfiden nye telah memvolunteerkan diri utk menyebut perkataan "traîne"  yg bermaksud kereta api.. tp saya tanpa was2 telah menyebut "tGHain" .  ambik ko.. teros kene gelak.. sebutan yg btol adalah "trunk"..  dgn sedikit pelat pd konsonen r..bpk jauh beza.. haha.. ape lg, ble kene gelak tros la kuar ayat cover line kat membe2: "xpe2.. aku ni masih dlm process pembelajaran lg.. biar slh sekarang.. at least kte akan sedar ttg kelemahan kte.." cewaahh..


ok la.. tu je kot.. xde idea la nk tulis ape lg.. maybe sbb penyakit MALAS makin kuat kot.. tp utk entri kali ni TERrajin la plak.. hehehehe.... "MERCI!!"


p/s: ayat yg paling atas sbenanye aku translate pakai google translate je.. peace (-.-)v

 
Copyright © .REACHING the STARS™.. All rights reserved.
Blogger template created by Templates Block | Start My Salary
Designed by Santhosh