Saturday, August 7, 2010

MASA SAYA JADI BUDAK-BUDAK DULU

Memang best time jadi budak-budak dulu. Bole buat-buat demam sebab tak nak pergi sekolah sebab tak siap lagi keje sekolah matematik sebab buku latihan matematik tu hilang time tengah tengok dragon ball(sila kira jumlah perkataan sebab yg digunakan dalam satu ayat). Tak pown sebab kat kelas yang first-first takde awek-awek yang cun (saje nk ckp yang die mase skola rendah masuk kelas first kan).


Tapi rase best time jadi budak-budak dulu sebab ade...






SUPER MARIO!!!

Yay! makhluk mirip CARLOS SANTANA yg bermisai dan bertopi merah ini memang jadi my peberet mase budak-budak dulu. Siries sgt addictive permainan ini pada waktu itu. Walaupon tidak logic, tp memang best. Lagi best bile time puase. Time skola rendah dulu bulan puase time cuti skola. Bosan dan LAPAR!! Tu yang menyebabkan ramai rakan-rakan sebaya terjebak dalam permainan video ini. Bile dah besar panjang ni dah tak pandang dah game2 yg seangkatan dengan Mario ni. Sekarang ni, sume dok maen game brader2 seperti dota, COD, CS, PES dan sewaktu dengannya.
   
Tapi semenjak dua menjak tiga menjak ni, tiba-tiba je mek teringat kat game ni la uols. Dan ape yang lebih menarik, korang sume bole maen game ni kat pc korg tau. 












Haa.. ni la die.. memang layan gile laa.. Bayangkan la aku maen sampai kul 5 pagi.. HOHO..  Memang GG Liao la~~Untuk mendownload game ni sila klik di sini. (-.-)v



Wednesday, August 4, 2010

Fix You by Coldplay

Saye sgt ske dgr lagu ni ble tgh moody..*sumpah poyo statement tersebut*
sbb lyric die best.. suare die best.. video clip die best.. sume nye mmg best la..



video

"Fix You"

When you try your best, but you don't succeed
When you get what you want, but not what you need
When you feel so tired, but you can't sleep
Stuck in reverse

And the tears come streaming down your face
When you lose something you can't replace
When you love someone, but it goes to waste
Could it be worse?

Lights will guide you home
And ignite your bones
And I will try to fix you

And high up above or down below
When you're too in love to let it go
But if you never try you'll never know
Just what you're worth

Lights will guide you home
And ignite your bones
And I will try to fix you

Tears stream down on your face
When you lose something you cannot replace
Tears stream down on your face
And on your face I...

Tears stream down on your face
I promise you I will learn from my mistakes
Tears stream down on your face
And on your face I...

Lights will guide you home
And ignite your bones
And I will try to fix you

Tuesday, August 3, 2010

LAB 2033 : FRENCH 1





"Bonjour Madame .. Je maple Rafiq Ceci est mon blog et j'espère que u apprécié la lecture de mon blog !
Ça va ? Merci !"
  
Itu antara ayat pertama yg aku belajar ptg ni di kelas french bersama coursemate aku yg len.. sgt best walaupun pada mulanya agak kekok. Mmg nak ckp pown segan2.. tp it's a learning procès.. Basically, bahasa ini lebey kurg je dgn English.. Ade certain words yg kalo x refer kat dictionary pown kte dah bole faham.. FYI, diorg ni sbenanye pelat 'R'.. x caye suro diorg sebut name negara diorg sendiri.. "FGGGGHHHHHANNCEE...." *Issh, over la..* i mmg over pown uolz... Tp ape yg menariknya ttg bahasa perancis ini ialah mengenai sistem nombornya yg sgt pelik.. xde la pelik sgt sebenarnya cuma ada sedikit kelainan start pada no 17 dan 70.. ok cmni.. dr nombor 0 - 16, ada istilah tersendiri yg di gunakan untuk menyebut no tersebut.. contohnya, utk sebelas: onze dan utk lima belas: quinze.. bile tibe je kat 17 org2 kat france ni dah x tau nk sebut ape.. so diorg sebut dix-sept  yg bermaksud sepuluh dan tujuh.. haha.. begitu juga dgn 18 dan 19.. (dix-huit dan dix-neuf).. 

Untuk 70 plak.. diorgsebut soixante-dix yg bermaksud 60 dan 10.. (-.-").. dan 80 diorg sebut quatre-vingts (4 kali 20) WTF??? kenape la x cipte je perkataan utk nombor2 ni?? huhu..
menurut lecturer kitorg, Madame(panggilan utk pompuan berusia 18 thn ke atas) Girard, pada zaman dahulu, France telah dijajah oleh Roman(??) kalo x silap.. pastu depa ni suro la pki sistem nombor roman.. so, impaknya skrg ni dah jadi bercelaru.. tu yg jadinye ade yg kene tambah tolak darab bahagi tue..*over lg* (tambah dgn darab sahaje ok)..


Secara keseluruhannya, kelas ini sgt best dan alangkah best nya jika SEPRO, THERMO, Process Heat Transfer & CM seBEST kelas ini.. huahuahua...


Nasihat saya, byk kn praktis utk menyebut pekataan2 yg menyerupai english kerana diorg(perkataan) ni ejaan je hampir sama tp sebutan nauzubillah,168.998% sgt berbeza! *OVER X?* kerana td sy dgn konfiden nye telah memvolunteerkan diri utk menyebut perkataan "traîne"  yg bermaksud kereta api.. tp saya tanpa was2 telah menyebut "tGHain" .  ambik ko.. teros kene gelak.. sebutan yg btol adalah "trunk"..  dgn sedikit pelat pd konsonen r..bpk jauh beza.. haha.. ape lg, ble kene gelak tros la kuar ayat cover line kat membe2: "xpe2.. aku ni masih dlm process pembelajaran lg.. biar slh sekarang.. at least kte akan sedar ttg kelemahan kte.." cewaahh..


ok la.. tu je kot.. xde idea la nk tulis ape lg.. maybe sbb penyakit MALAS makin kuat kot.. tp utk entri kali ni TERrajin la plak.. hehehehe.... "MERCI!!"


p/s: ayat yg paling atas sbenanye aku translate pakai google translate je.. peace (-.-)v

Monday, July 26, 2010

Bukti kekuasaan ALLAH

Bukannya bermegah.. 
tp cuma ingin berkongsi..
bukannya hebat..
tp masih byk lg kelemahan diri..
bukannya hipokrit..
tp cuma ingin perbaiki diri..  




video






Subhanallah.. Segala puji bg ALLAH, tuhan sekalian alam.. 
Untuk entri kali ni just nk share dgn korg ttg kebesaran ALLAH S.W.T.

Cbe korg tgk btol2.. Video ni memperlihatkan dua air bertemu, iaitu air laut yg masin dan air sungai yg tawar.. Keduanya bertemu dalam 1 laut, tapi air tu tidak bercampur.. Dan tengok pula dari segi warna air tu.. Tidak bercampur.. Subhanallah! Betapa kerdilnya kita di sisi-NYA..


"Dia membiarkan dua lautan mengalir yang keduanya kemudian bertemu,
antara keduanya ada batas yang tidak dilampaui oleh masing-masing.
Maka nikmat Tuhan kamu yang manakah yang kamu dustakan?"
 

-SURAH AR-RAHMAN 19-21-


Maha benar ALLAH atas segala firman-NYA.

Renung2 kan lah.

Saturday, July 24, 2010

GCB is awesome!





F**k Sedap!! Cube la korg try.. x rugi.. lps ni kalo pg mcd perkataan 'GCB' merupakan 3 huruf yg paling popular kat kaunter pesanan..



+


+


=

*p/s: sile boikot McD!

Thursday, July 22, 2010

BERITA TERGEMPAR : World need a new HERO??? who is he???

Ini bkn cerite dongeng ataupun sains fiksyen.. INI KISAH BENAR!! Baru-baru ini dunia digegarkan dengan kemunculan seorang adiwira ataupun superhero di Sweden. Kemunculan beliau yg hanya mahu dikenali sebagai HERO sememangnya dinanti-nantikan oleh penduduk dunia yg mahukan keamanan. Di Sweden berjuta2 penduduk melakukan perarakan bg menyokong perjuangan HERO yg dianggap wira zaman moden ini. Mereka beramai2 memakai baju berwarna biru gelap dgn tertera perkataan "HERO"..  Gambar2 HERO sekarang ini mencatatkan jualan gambar paling laris di Sweden dan menurut seorang seorang jutawan multi-level marketing(MLM), dia terus menukar professionnya kepada penjual gambar HERO kerana pendapatannya meningkat berpuluh2 kali ganda dgn menjual gambar HERO!!! bayangkan betapa dahsyatnya 'aura HERO' ini.. kalah MAWI dgn gelombang 'TSUMAWI' .. Stesen televisyen di sweden turut menyairkan video mengenai HERO ini dan impaknya stesyen tv tersebut mendapat rating tertinggi di Sweden.. WTF?! untuk menyaksikan kelibat HERO sila klik link yg diberikan di sini :SWEDISH HERO

*p/s: video ini mengambil masa yg agak lama utk buffer.. so, harap bersabar..

Monday, July 19, 2010

ini BUKAN video 3gp Ariel Peterporn bersama Luna Maya.. ini adalah: Segmen Magic Bersama Abg Rafiq!!




APE??? Igt ariel sorang je ke yg ade video aku pown ade gak la beb.. Sbenanye Mls nk update blog. So, lyn je..





video

Thursday, June 10, 2010

WORLD CUP 2010




Kejohanan bola sepak "World Cup 2010" yang memaparkan 32 buah negara akan bermula esok. Bagi peminat sukan bola sepak seperti aku, kejohanan yg berlangsung empat tahun sekali ini mmg sudah ku tunggu-tunggu. Menariknya, untuk edisi kali ini merupakan penganjuran yang pertama diadakan di benua Africa. Setiap orang pasti mempunyai pasukan pilihan mereka yang tersendiri. Diriku semestinya memilih pasukan selebriti dr benua eropah, iaitu ENGLAND yg terkenal dengan jolokan " The Three Lions". Aku sangat meminati pasukan ini kerana mempunyai pemain-pemain bintang yg sangat hebat dan sangat kacak serta jambu seperti David Beckham, Micheal Owen dan Theo Walcott. Tapi sayangnya, mereka semua digugurkan oleh Pengurus, Fabio Capello atas sebab-sebab tertentu. England akan bertemu dengan Amerika Syarikat bagi perlawanan pertama peringkat kumpulan. Selain Amerika Syarikat, England di tempatkan bersama-sama Algeria dan Slovenia dalam Kumpulan C.




 



Goalkeepers

Defenders

Midfielders

Forwards

Wednesday, May 12, 2010

Final

Final, final, final, final, final, final, final, final, FINAL, final, final, final, final, final, final, final, final,FINAL, final, final, final, final, final, final, final, final, final, final, final, final, finalfinal...


ARRGHHH!!!!


aku dah muak dah dgr perkataan ni.. skrg ni pegi je mane2 mesti ade punye perkataan ni dlm perbualan..

"Weyh, FINAL Champions league ble r??

x pown,

"Weyh ko rase kn Malaysia dpt x pg FINAL Piala Thomas??"


ade lg best..


"hahaha.. padan muke liverFOOL LIVERPOOL x dpt masuk FINAL Europa League.."



dan soalan paling cilake..


"..rafiq, ko dah ready ke utk FINAL exam nie??"

hahahaha...aku mmg mls la kalo nk ckp pasal final exam yg tggl bape hari je lg ni.. (tp still nk ckp jugak la kn..) dgn coursework mark yg rendah ni membuat kan aku sgt down... ditambah pula dgn kesukaran aku utk tdo pd waktu mlm.. lebey baek aku layan ADAMAYA.. bkn ape.. setiap sem bukan maen ade azam baru.. biasenye lps result baru kuar la ni.. dan2 je next sem nk jd rajin la.. x nk skip kelas la.. x nk ponteng tutor la..(*credited to ASHRI, bkn name sebenar*) tp ape yg berlaku sgt hampeh... esok ade klas pg2 tp mlm nie gi ipoh.. tu kire ok lg.. ni esok kul 8 ade lecture, mlm ni kul 11 grak g kl.. pastu dah smpi x tau nk wat pe..last2 breakfast kat McD je.. smpi U** kul 11 lebey.. pastu zzzZZZzzz....WTF?! So, studi last minute merupakan satu2 nye option yg ade utk org2 cam aku skrg.. abes tu nk wat cmner.. hidup ni perlu diteruskan.. selagi kudrat ni masih terdaya aku akan terus berjuang utk menyara anak2 dan isteri2 aku.. aku x peduli.. ape?? korg igt hina sgt ke keje aku sebagai pengutip tin ni?? (aphal plak nie?) bodo ke pandai aku ttp kene jwb gak paper IMSE selama 3 jam.. aku still kene redah gak soalan2 SP yg sgt aku x phm selama 180 minute.. . huhu..

"..ntah la.."

hanya itu yg mampu aku ungkapkan skrg.. so, kpd kwn2 kat luar tu,  jgn berputus asa.. masih ade sinar lagi.. Mahatma Gandhi slalu jitok aku..

"Be the change that you want to see in the world... Jumpe awak di angkasa kejayaan!"


Para sejarawan tanah air telah bersepakat mengatakan bhw ayat yg ke-2 tu palsu.. mahatma gandhi hanya tahu speaking omputih dgn tamil je..bahase urdu sket je sbb die tak sempat khatam.. harap maklum.. GUD LAK sume : )

*p/s:  ADAMAYA sgt best ok.. utk mendownload, sila klik di sini. dan jgn lupe utk klik di sini juge.




Monday, May 10, 2010

Good Luck

Dear friends,

With my
1 Heart…
2 eyes…
5 litre blood…
206 bones…
1.2million Red Cells…
60 trillion D.N.A.’s…
I wish u “All the very best of LUCK”…
.. for this coming final examination.

Saturday, May 8, 2010

CHAPTER 3 : menggapai bintang™





DEMI MATAHARI...

Demi matahari dan sinarnya di pagi hari
Demi bulan apabila ia mengiringi
Demi siang hari bila menampakkan dirinya
Demi malam apabila ia menutupi

Demi langit beserta seluruh binaannya

Demi bumi serta yang ada di hamparannya
Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya

Allah, Subhanallah … Allah, Subhanallah

Allah, Subhanallah … Allah, Subahanallah

Allah mengilhamkan sukma kefasikan dan ketaqwaan

Beruntung bagi yang mensucikan-Nya
Merugi bagi yang mengotori-Nya ... Subhanallah


Bait2 indah di atas mungkin akan anda dgr jika anda menyertai ESQ 165. Tp sbenarnya 'demi matahari' ini pernah di popularkan oleh kumpulan nasyid dr seberang, SNADA pd suatu masa dahulu.. Tp bkn itu main focus aku utk entri kali ini. Mungkin korg akan bertanya kpd ku.. "mengapa aku menamakan belog ini reaching the stars??" atau dlm bahasa melayu "menggapai bintang".. adakah disebabkan ini :

 ataupun yg ni:

 mungkin jawapanku adalah "YES". Tp aku dan Dr. Sheikh Muszaphar mmg agak boleh dikatakan rapat la. Tp since die skrg ni tgh bz wat keje2 amal.. Maklumlah, dah jd angkasawan skrg pastu jd ikon membaca PNM lg ++ skrg ni tgh sibuk wat preparation nk kawen (nasik minyak free).. Tp walau bz mane pown, die x pernah lupe kat aku.. Lepas je dpt tau aku studi kat UTP, terus je di gi Tronoh.. Buktinya :



 JENG JENG JENG!!!






































HAHAHAHA.. mesti muke korg cmni kn..





tp tu sume x penting.. ape yg aku nk smpi kn kat sini ialah utk mencapai cita2 dan impian bkn lah suatu perkara yg mudah, tp tidak mustahil. Menuru Adnan Sempit, "di mana ada kemahuan, di situ ada highway..". Mmg btol la tu.. cme jln yg kita lalu tak semuanya lurus.. kdg2 ade byk rintangan.. Jd kite perlu la bijak dlm menanganinya.. aku pown dah ngantok nk tdo la.. to all UTPianz, GUD LAK for the coming final exam.. 


"JUMPA ANDA DI ANGKASA KEJAYAAN!!"

FIRC '09/'10 APPRECIATION NITE











Salam FIRC,


Mlm smlm, bertempat di Haliburton, USM (USM ke UTP??), telah berlangsung FIRC '09/10 Appreciation Nite. Objektifnya adalah utk menghargai segala komitmen yg diberikan oleh komiti2 FIRC sepanjang sesi 2009/2010 di samping mengeratkan lg bonding antara komiti. Selain itu, tujuan appreciation nite ini dianjurkan adalah utk mencungkil bakat2 yg terpendam dan "boleh pergi jauh..". Appreciation Nite ini turut dimeriahkan lg dgn kehadiran 'Boss' baru IRC, En Naziri dan juga seorang lg staff, En Helmi Iskandar. Antara aktiviti yg dijalankan ialah persembahan drpd setiap department dan HICOM 09/10, Best Male Awards, Best Female Award, Most Promising Awards, tuka2 hadiah, potluck, silent killer' dan juga sharing moment drpd alumni yg akan pg internship next semester... Congratz to all the organizing committe n terima kasih kpd sume yg hadir..







Berikut adalah pemenang2 FIRC Appreciation Nite Awards pd mlm itu:

Anugerah Tuan (Best Male FIRC) - Tuan Kamma WnL
Anugerah Noly (Best Female FIRC) - Che Ju PR
Anugerah 'Boleh Pg Jauh' (Most Promising FIRC) - Rafiq AnT *clap clap* hahaha..



Utk game silent killer pown ade awards gak:

mata paling seksi - Noly WnL
paling cepat mati - Siddiq PR
pembunuh paling kedekut nk lantik assistant - Peklah PR
citizen yg bercita2 nk jd polis - Habil RMC
anjakan paradigma - Siddiq *lepas dpt award plg cpt mati tbe2 tros power bunoh org
pasangan ideal - luqman dan siddiq
pembunuh paling cepat kantoi - thiyagu
polis cemerlang - che ju
paling berharap nk jd assistant peklah - oje
paling byk mati - haziq faiz
pemain harapan - basharul
pemain yg x bole di harap - rafiq
super sub - eddy


*sharing moment

Akhir sekali, jutaan terima kasih diucapkan kepada HICOM 09/10, HICOM 10/11, Alumni, dan semua komiti yg menjayakan appreciation nite ini terutamanya kpd yg bertungkus-lumus utk membakar ayam. Tahniah juga di ucapkan kpd semua organizing committee kerana telah berjaya menjalankan event ini.Sebelum terlupa, kalo xde org ni xde la gamba2 ni.. thanx alif a.k.a photographer pd mlm itu..

"HIDUP FIRC, SUSAH BERSAMA SENANG BERSAMA"


*Organizing Committee:

Supervisor : Nurul Syazwani
Event Manager : Rafiq Hakim
Ass. Event Manager : Nur Faiqah
Treasurer : Tunku Ozair
AnE : Qistina Nafisah Iman
WnL : Wan Nur Liyana
FnB : Haziq Faiz
CnP : Farid Afiq
PnS :Nur Arash
PR : Syamsul
 
Copyright © .REACHING the STARS™.. All rights reserved.
Blogger template created by Templates Block | Start My Salary
Designed by Santhosh