Tuesday, August 3, 2010

LAB 2033 : FRENCH 1





"Bonjour Madame .. Je maple Rafiq Ceci est mon blog et j'espère que u apprécié la lecture de mon blog !
Ça va ? Merci !"
  
Itu antara ayat pertama yg aku belajar ptg ni di kelas french bersama coursemate aku yg len.. sgt best walaupun pada mulanya agak kekok. Mmg nak ckp pown segan2.. tp it's a learning procès.. Basically, bahasa ini lebey kurg je dgn English.. Ade certain words yg kalo x refer kat dictionary pown kte dah bole faham.. FYI, diorg ni sbenanye pelat 'R'.. x caye suro diorg sebut name negara diorg sendiri.. "FGGGGHHHHHANNCEE...." *Issh, over la..* i mmg over pown uolz... Tp ape yg menariknya ttg bahasa perancis ini ialah mengenai sistem nombornya yg sgt pelik.. xde la pelik sgt sebenarnya cuma ada sedikit kelainan start pada no 17 dan 70.. ok cmni.. dr nombor 0 - 16, ada istilah tersendiri yg di gunakan untuk menyebut no tersebut.. contohnya, utk sebelas: onze dan utk lima belas: quinze.. bile tibe je kat 17 org2 kat france ni dah x tau nk sebut ape.. so diorg sebut dix-sept  yg bermaksud sepuluh dan tujuh.. haha.. begitu juga dgn 18 dan 19.. (dix-huit dan dix-neuf).. 

Untuk 70 plak.. diorgsebut soixante-dix yg bermaksud 60 dan 10.. (-.-").. dan 80 diorg sebut quatre-vingts (4 kali 20) WTF??? kenape la x cipte je perkataan utk nombor2 ni?? huhu..
menurut lecturer kitorg, Madame(panggilan utk pompuan berusia 18 thn ke atas) Girard, pada zaman dahulu, France telah dijajah oleh Roman(??) kalo x silap.. pastu depa ni suro la pki sistem nombor roman.. so, impaknya skrg ni dah jadi bercelaru.. tu yg jadinye ade yg kene tambah tolak darab bahagi tue..*over lg* (tambah dgn darab sahaje ok)..


Secara keseluruhannya, kelas ini sgt best dan alangkah best nya jika SEPRO, THERMO, Process Heat Transfer & CM seBEST kelas ini.. huahuahua...


Nasihat saya, byk kn praktis utk menyebut pekataan2 yg menyerupai english kerana diorg(perkataan) ni ejaan je hampir sama tp sebutan nauzubillah,168.998% sgt berbeza! *OVER X?* kerana td sy dgn konfiden nye telah memvolunteerkan diri utk menyebut perkataan "traîne"  yg bermaksud kereta api.. tp saya tanpa was2 telah menyebut "tGHain" .  ambik ko.. teros kene gelak.. sebutan yg btol adalah "trunk"..  dgn sedikit pelat pd konsonen r..bpk jauh beza.. haha.. ape lg, ble kene gelak tros la kuar ayat cover line kat membe2: "xpe2.. aku ni masih dlm process pembelajaran lg.. biar slh sekarang.. at least kte akan sedar ttg kelemahan kte.." cewaahh..


ok la.. tu je kot.. xde idea la nk tulis ape lg.. maybe sbb penyakit MALAS makin kuat kot.. tp utk entri kali ni TERrajin la plak.. hehehehe.... "MERCI!!"


p/s: ayat yg paling atas sbenanye aku translate pakai google translate je.. peace (-.-)v

9 comments:

mohammad khazaidi bin kamaruddin said...

hahaha. aku suka konfiden ko. nama ko dalam french apa?

Rafiq Hakim said...

Monsieur rafiq

saira said...

hebat~~

Rafiq Hakim said...

HEBAT!! jumpa anda di angkasa kejayaan!!

penaberkala said...

"Bonjour Monsieur rafiq"

tengah blaja french gak ni..tp kat google la..tolong translate,hak3

"Bonjour Madame .. Je maple Rafiq Ceci est mon blog et j'espère que u apprécié la lecture de mon blog !
Ça va ? Merci !"

MAKSUDNYA:
"Hello Mrs. .. I maple Rafiq This is my blog and I hope u enjoyed reading my blog!
You okay? Thank you! "

Rafiq Hakim said...

haha.. Je m’appelle actually.. typo..

penaberkala said...

ingat mample mamak,haha

Je m’appelle = my name

Rafiq Hakim said...

correct!

Fareez Akmal said...

Ça va ?

 
Copyright © .REACHING the STARS™.. All rights reserved.
Blogger template created by Templates Block | Start My Salary
Designed by Santhosh